copii, adolescenti si adulti-

Psih.Ioana Panculescu

images (12).jpg

TERAPIA PRIN JOCUL CU NISIP(SANDPLAY)

images (8).jpg
images (8).jpg
JNS_24-05-2011_ar_001_0001_01_imagine.jpg
JNS_24-05-2011_ar_004_0001_02_imagine.jpg
JNS_24-05-2011_ar_005_0001_99_imagine.jpg
images (11).jpg
images (35).jpg
VIDEO
VIDEO
images (22).jpg
pagina-medicala-300x118.jpg
images (52).jpg
SE114.jpg
title_sandplay.png

INTERVIU CU BARBARA TURNER 

Autor: redactor sef: Alexandra Manaila
Sursa: PaginaMedicala.ro


 Dr. Barbara A. Turner prezenta in Romania pentru a-i familiariza pe specialistii nostri cu tehnica psihoterapeutica non-verbala, cunoscuta sub numele de Sandplay Therapy (terapia prin jocul cu nisip) a vorbit si despre rezultate observate la micutii cu ADHD.

Renumitul sandplay terapeut certificat international este fosta eleva a Dorei Kalff, cea care a dezvoltat terapia sandplay in Elvetia intre anii '50 - '60 si care a introdus-o referitor in cadrul terapeutic specific metodei sandplay.

Alexandra Manaila (A.M.): In calitate de eleva a Dorei Kalf, ce a fost cel mai greu pentru dvs.?

Barbara Turner (B.T.): Nu mi-a fost greu deloc pentru ca am respectat-o, am ascultat-o si am fost foarte serioasa. Ea nu era o persoana care sa accepte pe cineva neintresat, in plus era foarte transanta si directa.

A.M.: Sunteti profesor in cadrul Academiei de joc si psihoterapia copilului din Marea Britanie. Ce transmiteti mai departe elevilor?

B.T.: Pasiunea mea este sa transmit mai departe aceasta metoda terapeutica astfel incat sa-i putem ajuta pe copiii cu probleme sa se descurce.

A.M.: Ce mesaj aveti pentru medicii si psihologii romani care lucreaza cu copiii?

B.T.: Sa stie profunzimea acestei metode si sa stie cand ar fi adecvat sa trimita un copil la sandplayterapeut.

A.M.: Avem multi copii cu autism si ADHD. Ar fi necesara crearea unei retele de sandplay terapy?

B.T.: Terapia prin jocul cu nisip devine tot mai populara in lucrul cu copiii, dar inca este la inceput. Eu deocamdata studiez si la un moment dat voi publica rezultatele in Jurnalul de terapie sandplay din SUA. De pilda, ma preocupa reorganizarea creierului si acum facem testari inainte si dupa sandplay therapy la copiii dislexici si la cei cu ADHD. Acesti copii au facut 12 tavite, iar scorurile la testele de inteligenta, care de obicei raman la fel de-a lungul vietii, au crescut dupa sandplay therapy, ceea ce este absolut extraordinar. Imi amintesc de faptul ca am lucrat cu un baietel cu ADHD, la care am putut vedea in travaliul lui cum isi reorganiza creierul, iar la sfarsitul terapiei prin jocul cu nisip se redusesera cu mult simptomele si asta fara sa urmeze un tratament medicamentos.
In ceea ce priveste autismul, avem alte dificultati ale creierului de descifrat, asa cum este cazul tulburarilor de atasament. Nu toata lumea e gata sa faca sandplay! In tulburarile autiste trebuie mai intai sa invatam sa relationam, apoi sa invatam sa ne jucam cu ei

A.M.: Daca v-ar reusi, ar fi o mare provocare, dar si o descoperire...

B.T.: Da, dar asta inseamna un angajament extraordinar din partea parintilor. Pentru copiii cu tulburari de spectru autist care sunt mai aproape de sindrom Asperger s-ar putea incerca in viitor terapia prin jocul cu nisip.
 ________________________________________________________________________

Sandplay, jocul miraculos

autor:  psiholog Ioana PanculescuImi amintesc si acum cu placere de concediile la mare cand eram micuta si de castelele de nisip. Imi amintesc senzatia pe care micuta de mine o traia atunci cand luam in mana nisipul si imi curgea printre degete, atunci cand imi scriam numele in nisip si marea il stergea si il scriam din nou.
 
Nisipul are calitati kinestezice. Jocul are efect terapeutic fie individual, fie de echipa. Jocul cu nisip este folosit ca terapie atat la copii, cat si la adulti, chiar si in cazul familiilor si cuplurilor. El trateaza traume, depresii, conflicte.
 
Sandplayul este benefic in depresie, ADHD, vindeca traume si atinge cele mai adanci niveluri ale psihicului care nu pot fi atinse printr-o terapie verbala. Este o terapie nonverbala, noninterpretativa, terapeutul fiind martor la procesul copilului.
 
Jocul este cea mai buna modalitate de a comunica cu copiii. Insasi contactul mainilor cu nisipul are un efect terapeutic.
 
Fiecare dintre noi am avut jucariile noastre preferate si ca adult parca m-as mai juca cu ele. In Sandplay therapy imbinam jucariile cu nisipul, apa si jocul.
 
Fiecare fetita si-a dorit la un moment dat sa aiba o papusa Barbie. Fiecare fetita si-a dorit sa fie ca Barbie. Fiecare beietel s-a visat Superman, Spiderman. Fiecare dintre noi am fost o Alba-ca-Zapada, o Cenusareasa, o Alice in Tara Minunilor, o Frumoasa in Padurea adormita.
 
Exista printre noi Peter Pan, exista o Doamna si un Vagabond, exista o scorpie, exista Pinocchio, exista diverse personaje pe care le intalnim in viata de zi cu zi. Exista lumi la care visam, case si bogatii pe care le-am vrea. Toate fac parte din povestea fiecaruia.
 
Existe momente cand ne simtim ca un Gulliver in Tara Uriasilor sau un Gulliver in Tara Picitilor si actionam ca atare. Cand suntem tristi, ne retragem pe o insula asemeni lui Robinson Crusoe sau salvam ce se mai poate intr-o barca asemeni lui Noe.
 
Exista atatea povesti cati oameni traiesc. Povestea ta apare in ladita, frica ta se ingroapa in nisip, gradina ta poate fi plina de trandafiri sau de cactusi, lacul tau poate fi secat. Si totusi, ce inseamna toate astea pentru tine?
 
Sandplay faciliteaza comunicarea, iar terapeutul este martor la povestea ta. Nu o interpreteaza, dar te sustine si problema se rezolva de la sine cu ajutorul mainilor tale, vei sti cand ai terminat.
 
Cum se desfasoara o sedinta de terapie cu nisip?
 
In cazul copiilor, mai intai terapeutul vorbeste cu parintele pentru ca acesta sa cunoasca, in mare, ceea ce face copilul.
 
In prima sedinta odata cu terminarea primei ladite, numite " TRAY ", terapeutul stabileste conflictele si resursele copilului sau adultului. In cele mai multe cazuri, povestea se continua in ladita urmatoare, se rezolva conflictul sau aflam despre un element nou.
 
In sedintele urmatoare, cu ajutorul imaginilor din ladita si a simbolurilor, terapeutul observa "cat de aproape de constient se desfasoara procesul? Ce ramane la fel, ce se schimba".
 
Copilul face diverse lumi in ladita, cateodata are de spus o poveste in legatura cu ceea ce a facut in ladita, altadata pur si simplu tace doar spune "eu am terminat".
 

________________________________________________________________________

Sandplay therapy sau terapia prin jocul cu nisip este o terapie non-interpretativa.

Clientului i se ofera un cadru protejat unde se poate exprima cu ajutorul miniaturilor/figurinelor si nisipului. Terapeutul are rolul de martor la procesul psihic al clinetului. Este o terapie care se aplica atat la copii, cat si la adulti. Este foarte benefica in depresii, traume, anxietati deoarece prin sandplay se acceseaza cele mai adanci nivele ale psihicului.

Cadrul oferit este ladita, in care clientul poate sa faca practic ce doreste. In ladita cu nisip clientul poate crea orice lume, orice poveste doreste. Clientul stie cand a terminat ceea ce are de facut in ladita. Fiecare figurina are o semnificatie anume pentru fiecare client in parte.

Dupa cum am spus este o terapie non-interpretativa, non-verbala. Nisipul din ladita poate fi ud sau uscat. Este alegerea clientului unde va lucra. Dupa fiecare sedinta terapeutul pozeaza imaginile facute in ladite si gaseste un sens a ceea ce se intampla, Sandplayul este o "experienta simbolica impartasita" Barbara Turner.

In cazul copiilor, mai intai terapeutul vorbeste cu parintele, pentru ca acesta sa aiba sentimentul ca stie ceea ce face. In prima sedinta, odata cu terminarea primei ladite numite in limba engleza "TRAY""sandtray" , terapeutul stabileste conflictele si resursele clientului. In sedintele urmatoare cu ajutorul imaginilor din ladita si a simbolurilor, terapeutul observa "cat de aproape de constient se desfasoara procesul? Ce ramane la fel ce se schimba". Practic totul capata un sens.

JUNG spunea ca "Psihicul ca si corpul se poate vindeca singur daca ii oferim un cadru in care clientul sa se simta in siguranta".

Insasi contactul mainilor cu nisipul are un efect de relaxare, astfel vindecarea se realizaza spontan. Multi clienti nu pot vorbi despre ceea ce simt, mai ales copii. Copiii se pot exprima foarte bine prin joc. Adultii sunt mai reticenti la o astfel de terapie , dar copilul din ei iese la suprafata si participa la joc .Multi pleaca din cabinet cu un zambet juvenil. Iata cateva din relatarile clientilor adulti: "Nici nu realizam cata furie zacea in mine, acum m-am descarcat..."a spus doamna A (34 ani). "La inceput mi s-a parut a fi o gluma, apoi am simtit ca ceva in mine s-a schimbat, am gasit in mine un "copil" ranit si acum e vindecat, practic parca m-am nascut".

psiholog Ioana Panculescu - sandplay practitioner, psiholog clinician, psiholog psihologia muncii, lucrator prin arte combinate, psiholog in formare consiliere si psihoterapie psihanalitica.
sursa http://www.ohana.ro/component/content/article/71-educatie-si-disciplina/548-sandplay-therapy-jocul-care-vindeca
________________________________________________________________________
Forumul romanesc de psihologie

PSIHOLOGIE.RO => Discutii despre portalul Psihologie.ro => Subiect creat de: psihologclinician din Februarie 02, 2011, 02:44:34


Titlul: SANDPLAY THERAPY ,revista Comunitatea Arte 


Cautand pe google formari in art terapie  intr-un moment al vietii in care imi ziceam "simt ca trebuie sa fac mai mult"am descoperit formarea in Sandplay therapy de orientare jungiana,organizata in Bucuresti de catre Barbara Turner , formator international, acreditat de PTI .Acum Sandplay este si in Romania -Asociatia Romana pentru Terapia prin jocul cu nisip si are ca presedinte pe psiholog clinician specialist Daniela Neagu .
Intalnirea cu sandplay-ul a fost pt mine un plus in viata ,a vindecat copilul ranit de moartea mamei sale.Daca la inceputul formarii eram doar un felinar care astepta sa fie aprins, la incheierea modulului in numai doua saptamani am devenit o "dancing woman"plina de viata si de incredere in sine .
 Aceasta terapie poate fi aplicata atat la copil, cat si la adult. Terapeutul joaca rolul de martor(contine procesului psihic) si ii ofera clientului prin intermediul laditei un loc sigur , linistit si libertatea de a face ce doreste. Este o terapie non -interpretativa,non-verbala. Nisipul din ladita poate fi ud sau uscat.Este alegerea clientului unde va lucra.Dupa fiecare sedinta terapeutul pozeaza imaginile facute in ladite si gaseste un sens a ceea ce se intampla,Sandplayul este o "experienta simbolica impartasita"Barbara Turner.
In cazul copiilor, mai intai terapeutul vorbeste cu parintele pentru ca acesta sa aiba sentimentul ca stie ceea ce face copilul. In prima sedinta odata cu terminarea primei ladite " TRAY ",terapeutul stabileste conflictele si resursele clientului.
In sedintele urmatoare cu ajutorul imaginilor din ladita si a simbolurilor terapeutul observa "cat de aproape de Cs se desfasoara procesul?Ce ramane la fel, ce se schimba".Practic totul capata un sens.Clientul va stii cand a terminat ce are de facut in ladita. JUNG spunea ca Psihicul ca si corpul se poate vindeca singur daca ii oferim un cadru in care clientul sa se simte in siguranta.Locul este ladita in care practic clientul creeaza o lume in care poate face ce vrea.
Ce poate fi mai minunat de atat? un loc linistit si sigur unde nu exista reguli.
Aplic sandplay la copiii care vin la cabinet si care pleaca veseli dupa 45 de minute de joc in nisip  unde isi creeaza propriile povesti si lumi fara reguli,fara interpretari jucandu-se cu apa nisip si miniaturi impartasind povestea lor .
Clientul stie cand termina ce are de facut in ladita si nu numai adultul ci, si copilul "Mai am un pic, trebuie sa mai pun...."
Sandplayul se aplica si la terapiile de familie sau cupluri.
            Prima poveste a micutului R ,prima ladita era atat de statica ,atat de ordonata neobisnuita pentru un copil de 5 ani  .Era un copil care nu era lasat de catre parinti  sa faca mai nimic de unul singur avand o mama supraprotectoare si un tata excesiv de grijuliu.Orice iesire din casa era un calvar pentru parinti .Numai dupa cateva sedinte copilul a facut progrese, iar urletele si tipatul au incetat.
             Atingerea nisipului este miraculoasa,miniaturile parca iti vorbesc si iti transmit exact ceea ce trebuie sa iti spuna prin cuvinte si nu poate sau nu stie .

Psiholog Ioana Panculescu

Alte articole 

images (5).jpg
"Datoria pe care o avem pentru joc este incalculabila"Jung
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one